Weekend 5 en 6 oktober 2013

Workshops met Robert Wąs, voorzitter YMAA Polen

Programma
zaterdag 05/10/13
zondag 06/10/13
09.30–12.30
basistraining lange stok
zaal "Marathon"
09.30–12.30
taijiquan pushing hands
OPGELET : zaal "SportArena"
14.00–17.00
basistraining sabel (krom-/breedzwaard)
zaal "Marathon"
14.00–17.00
basistraining taijiquan martiale toepassingen
zaal "Marathon"
17.00–17.30
YMAA-test
zaal "Marathon"
17.00–17.30
YMAA-test
zaal "Marathon"

Over de workshopsRobert Was

Enkele algemene opmerkingen

Opgelet: de workshops worden in het Engels gegeven!

Je hoeft niet alles te volgen; zelfs één workshop van drie uur is mogelijk.

De workshops zijn open voor alle stijlen en scholen en voor alle niveaus, ook absolute beginners. Men wordt ingedeeld in groepen naargelang het niveau.

Wat betreft de workshops met wapens: deze zijn zowel voor interne stijlen (bvb. taijiquan) als externe stijlen (bvb. shaolin kung fu / wushu). Enkel houten wapens zijn toegelaten op deze workshop.

Inhoud van deze workshops

Wapentraining

Meer en meer mensen leren een wapenvorm zonder eerst de basistechnieken te leren, solo, maar vooral ook in toepassing met een partner. Het resultaat is dat men geen idee heeft waarvoor de geleerde bewegingen juist dienen, waardoor ze vaak verkeerd uitgevoerd worden. Vormen zijn immers niets meer dan een verzameling van basistechnieken en die basistechnieken zijn in de meeste stijlen hetzelfde: je kan immers maar op zoveel manieren afweren en aanvallen met een wapen.
In deze workshop wordt geen enkele vorm geleerd, enkel basistechnieken, solo en met een partner. Of je nu relange stokeds een vorm kent of niet, deze workshop biedt je de mogelijkheid een stevige basis op te bouwen voor stok- of sabelvormen in om het even welke stijl, zij het extern (zoals shaolin kungfu) of intern (zoals taijiquan). Je leert elke beweging en de toepassing ervan met een tegenstander goed begrijpen.

Tweepersoonstraining met een wapen is het equivalent van pushing hands in ongewapende taijiquan, of van bridging hands (chi sao, qiao shou of pan shou) in externe kungfustijlen: het vormt de schakel tussen de "solo-vorm" enerzijds en de martiale toepassingen of het vrije gevecht anderzijds. Enkel de vorm leren geeft immers geen enkele praktijkervaring.
Net zoals pushing hands of bridging hands evolueert partnertraining met wapens van oefeningen ter plaatse naar bewegend voorwaarts en achterwaarts met eerst halve stap, dan hele stap, dan cirkelend, om uiteindelijk volledig vrij te stappen terwijl je aanvalt en verdedigt en alle technieken mengt. Uiteindelijk evolueert dit naar vrij gevecht, waarbij beschermuitrusting nodig is.

We blijven tweemaal per jaar workshops over de stok en de sabel aanbieden. Wie de geziene technieken voldoende beheerst, kan naar een hoger niveau overgaan.

Taijiquan (Tai Chi Chuan) Pushing Hands

Taijiquan is een eeuwenoude Chinese bewegings- en gevechtskunst die Dr. Yang and Erik, Pushing Handsnu vooral wordt beoefend om haar gezondheidsbevorderende en ontspannende eigenschappen. Pushing Hands is een onderdeel van Taiji en bestaat uit partneroefeningen. Het wordt beoefend zonder kracht en maakt je zachter, meer ontspannen en verbetert je concentratie, gevoeligheid, stabiliteit en evenwicht. Pushing Hands leert je ook Qi (interne energie) uitwisselen met een partner. Qi voelen en begrijpen is essentieel in Taiji-training. Je kunt Pushing Hands enkel voor gezondheid en relaxatie beoefenen of, indien gewenst, ook meer martiaal. Taijiquan was oorspronkelijk immers een gevechtskunst die werkt op korte afstand van de tegenstander. Je probeert heel dicht bij je tegenstander te komen en zijn bewegingen en zwaartepunt te controleren door voortdurend met hem contact te houden. Door op deze manier je tegenstander vast te zetten of openingen te creëren, kun je een trap, slag, worp of gewrichtsklem toepassen.

Taijiquan (Tai Chi Chuan) Martiale Toepassingen

De nadruk zal in deze workshop niet liggen op het zien van veel technieken, maar op basistraining: hoe ga je vanuit het contact dat je hebt in een pushing-hands-situatie op de correcte manier over naar het uitvoeren van een martiale toepassing: eerst de kracht van de tegenstander neutraliseren, dan verbinding maken met zijn centrum en daarna de tegenstander en zijn centrum onder controle houden om van daaruit over te gaan naar je toepassing.

Tarieven

Workshops, per onderdeel van 3 uur

betaling vóór
21/09/13 *
betaling vóór
28/09/13 *
betaling vóór
05/10/13 **
betaling
ter plaatse
YMAA-test
niet-YMAA-leden
€ 35
€ 40
€ 45
€ 50
---
YMAA-leden
€ 30
€ 35
€ 40
€ 45
€ 10
* Opgelet: het bedrag moet op onze rekening staan vóór deze datum. Doe je overschrijving vroeg genoeg!
** Gelieve een betalingsbewijs mee te brengen indien je slechts enkele dagen op voorhand betaalt.

Maaltijden

Het is aan te raden het middagmaal ter plaatse in het centrum te nuttigen. Op het hele domein is het immers niet toegelaten je eigen boterhammen op te eten. Ontbijt is ook verkrijgbaar voor wie overnacht.

Gelieve maaltijden vóór 21/09/2013 te bestellen.

 • ontbijt: € 6,00
 • warm middagmaal: € 15,00

Overnachting

Ter plaatse in het centrum overnachten is mogelijk. Contacteer ons voor tarieven en meer informatie: ymaabelgium@gmail.com. Gelieve vóór 21/09/2013 te reserveren.

Inschrijving

Gelieve op voorhand in te schrijven door:

 • ons de volgende gegevens te mailen (ymaabelgium@gmail.com):
  • welke dag je wilt deelnemen
  • naam en adres (enkel nodig indien je nieuw bent of indien je van adres veranderd bent)
  • telefoonnummer, in je eigen belang liefst gsm (gebruik ik enkel om snel te kunnen verwittigen mocht er iets voorvallen)
  • eventuele reserveringen van maaltijden of overnachting
 • en het inschrijvingsgeld over te maken met mededeling "workshop + gekozen onderwerp" :

Het inschrijvingsgeld is onder geen enkel beding terugvorderbaar, ook niet bij ziekte of overmacht. Je krijgt wel een krediet voor een volgende workshop.

Overschrijving in België
Overschrijving binnen de Europese Unie
 • Rekeningnummer:
 •   001-3723931-80

 • Adres begunstigde:
 •   YMAA Belgium vzw
    Uilekot 26
    3210 Lubbeek

 • IBAN : BE47001372393180
 • BIC : GEBABEBB
 • Bank : BNP Paribas Fortis, Brussel, België
 • Adres van de begunstigde:
 •   YMAA Belgium vzw
    Uilekot 26
    B-3210 Lubbeek
    België

Adres en plan

 • Adres:

Sporta-centrum
Geneinde 2
2260 Tongerlo (deelgemeente van Westerlo)

 • Hieronder vind je een plan met de plaats van de workshop.
  • Zowel ingang van het centrum als zaal waar workshop gegeven wordt, zijn aangeduid met een rood ballonnetje.
  • Klik op de rode ballonnetjes voor meer informatie.
  • Klik rechts bovenaan op het kaartje op "Satelliet" om de gebouwen op het domein te zien.
  • Kaart verplaatsen: om het even waar op de kaart klikken met de linkermuisknop, ingedrukt houden en slepen.
Loading...