Weekend 10 en 11 juni 2017

Workshops met Master Robert Wąs, voorzitter YMAA Polen

Programma
zaterdag 10/06/17
zondag 11/06/17
09.30–12.30
wapens: basistraining lange stok
zaal "Sportschuur"
09.30–12.30
wapens: basistraining rechtzwaard
zaal "Sportschuur"
14.00–17.00
taijiquan pushing hands
zaal "Sportschuur"
14.00–17.00
taijiquan martiale toepassingen
zaal "Sportschuur"
17.00–17.30
YMAA-test
zaal "Sportschuur"
17.00–17.30
YMAA-test
zaal "Sportschuur"

Over de workshopsRobert Was

Enkele algemene opmerkingen

Opgelet: de workshops worden in het Engels gegeven!

Je hoeft niet alles te volgen; zelfs één workshop van drie uur is mogelijk.

De workshops zijn open voor alle stijlen en scholen en voor alle niveaus, ook absolute beginners. Men wordt ingedeeld in groepen naargelang het niveau.

Wat betreft de workshops met wapens: deze zijn zowel voor interne stijlen (bvb. taijiquan) als externe stijlen (bvb. shaolin kung fu / wushu). Om veiligheidsredenen zijn enkel houten wapens toegelaten op deze workshops.

Inhoud van deze workshops

Wapentraining (stok en zwaard)

Meer en meer mensen leren een wapenvorm zonder eerst de basistechnieken te leren, solo, maar vooral ook in toepassing met een partner. Het resultaat is dat men geen idee heeft waarvoor de geleerde bewegingen juist dienen en ze vaak verkeerd uitgevoerd worden. Vormen zijn immers niets meer dan een verzameling van basistechnieken en die basistechnieken zijn in de meeste stijlen grotendeels hetzelfde: je kan immers maar op zoveel manieren afweren en aanvallen met een wapen.
In deze workshops wordt geen enkele vorm geleerd, enkel basistechnieken, solo en met een partner. Of je nu relange stokeds een vorm kent of niet, deze workshops bieden je de mogelijkheid een stevige basis op te bouwen voor stok- of zwaardvormen in om het even welke stijl, zij het extern (zoals shaolin kungfu) of intern (zoals taijiquan). Je leert elke beweging, en de toepassing van die beweging met een tegenstander, goed begrijpen.

Tweepersoonstraining met een wapen is het equivalent van pushing hands in ongewapende taijiquan, of van bridging hands (chi sao, qiao shou of pan shou) in externe kungfustijlen: het vormt de schakel tussen de "solo-vorm" enerzijds en de martiale toepassingen of het vrije gevecht anderzijds. Enkel de vorm leren geeft immers geen enkele praktijkervaring.

Net zoals pushing hands of bridging hands evolueert partnertraining met wapens als volgt:

 1. vaste oefeningen (patronen of drills)
  1. ter plaatse
  2. met verplaatsing
   1. rechtlijnig
    1. halve stappen (shuffle steps)
    2. volledige stappen
   2. zijwaarts en cirkelend (angling and circling)
  3. combinatie van al het bovengenoemde: ter plaatse, rechtlijnige, zijwaartse en cirkelende verplaatsingen
 2. vrije oefeningen (vrij gevecht of sparring): vrij combineren van alle hierboven geziene technieken en verplaatsingen, aanvallend en verdedigend. Voor deze laatste fase, het vrije gevecht, is beschermuitrusting nodig.

Taijiquan (Tai Chi Chuan) Pushing Hands

Taijiquan is een eeuwenoude Chinese bewegings- en gevechtskunst die Dr. Yang and Erik, Pushing Handsnu vooral wordt beoefend om haar gezondheidsbevorderende en ontspannende eigenschappen. Pushing Hands is een onderdeel van Taiji en bestaat uit partneroefeningen. Het wordt beoefend zonder kracht en maakt je zachter, meer ontspannen en verbetert je concentratie, gevoeligheid, stabiliteit en evenwicht. Pushing Hands leert je ook Qi (interne energie) uitwisselen met een partner. Qi voelen en begrijpen is essentieel in Taiji-training. Je kunt Pushing Hands enkel voor gezondheid en relaxatie beoefenen of, indien gewenst, ook meer martiaal. Taijiquan was oorspronkelijk immers een gevechtskunst die werkt op korte afstand van de tegenstander. Je probeert heel dicht bij je tegenstander te komen en zijn bewegingen en zwaartepunt te controleren door voortdurend met hem contact te houden. Door op deze manier je tegenstander vast te zetten of openingen te creëren, kun je een trap, slag, worp of gewrichtsklem toepassen.

Taijiquan (Tai Chi Chuan) Martiale Toepassingen

De nadruk zal in deze workshop niet liggen op het zien van veel technieken, maar op basistraining omdat die essentieel is en vaak niet correct gebruikt wordt bij martiale toepassingen. Hoe ga je vanuit het contact dat je hebt in een pushing-hands-situatie op de correcte manier over naar het uitvoeren van een martiale toepassing: de kracht van de tegenstander neutraliseren en zijn eigen kracht tegen hem gebruiken, verbinding maken met zijn centrum en zijn centrum onder controle houden om van daaruit over te gaan naar een toepassing (slag, trap, gewrichtsklem, worp).

Tarieven

Workshops

betaling vóór
10/06/17 **
betaling
ter plaatse
YMAA-test
3 uur
€ 39
€ 50
€ 10
6 uur
€ 72
€ 95
9 uur
€ 99
€ 130
12 uur
€ 120
€ 160
** Opgelet: het bedrag moet op onze rekening staan vóór deze datum. Doe je overschrijving vroeg genoeg! Gelieve een betalingsbewijs mee te brengen indien je slechts enkele dagen op voorhand betaalt.

Maaltijden

Een uitgebreide warme maaltijd ter plaatse is mogelijk en is ook wel best gezellig als we dat met de hele groep doen. Helemaal niet verplicht, natuurlijk. Je kan ook in het dorp iets gaan eten of je mag je eigen boterhammen meenemen, die je mag opeten in de cafetaria van het sportcentrum, als je daar tenminste iets bestelt om te drinken.

 • Graag je maaltijd ten laatste op woensdag 31/05/2017 bestellen!
 • Prijs: € 16,00
 • De maaltijd bestaat uit:
  • een soep
  • voorgerecht en koude groenten naar keuze (salad bar met tomaten, geraspte wortelen, sla, komkommers, enz.)
  • een hoofdgerecht
  • een dessertje
 • Inbegrepen: kraantjeswater, koffie, een vijftal soorten thee.

Overnachting

Ter plaatse in het centrum overnachten is eventueel mogelijk. Contacteer ons voor tarieven en meer informatie: ymaabelgium@gmail.com.

Inschrijving

Gelieve in te schrijven door:

 • ons de volgende gegevens te mailen (ymaabelgium@gmail.com) :
  • naam en voornaam (enkel nodig indien je nieuw bent)
  • telefoonnummer, in je eigen belang liefst gsm (gebruik ik enkel om snel te kunnen verwittigen mocht er iets voorvallen)
  • eventuele reservering van een maaltijd
 • en het inschrijvingsgeld over te maken met mededeling "workshop 10-11 juni" (+ keuze van onderwerp indien je niet alles volgt) op volgende rekening :

Het inschrijvingsgeld is onder geen enkel beding terugvorderbaar, ook niet bij ziekte of overmacht. Bij annulatie krijg je wel een krediet voor een volgende workshop.

Gegevens voor de overschrijving
 • IBAN : BE47001372393180
 • BIC : GEBABEBB
 • Bank : BNP Paribas Fortis, Brussel, België
 • Adres van de begunstigde:
 •   YMAA Belgium vzw
    Uilekot 26
    B-3210 Lubbeek
    België

Adres en plan

 • Adres:

Sporta-centrum
Geneinde 2
2260 Tongerlo (deelgemeente van Westerlo)

 • Hieronder vind je een plan met de plaats van de workshop.
  • Zowel ingang van het centrum als zaal waar workshop gegeven wordt, zijn aangeduid met een rood ballonnetje.
  • Klik op de rode ballonnetjes voor meer informatie.
  • Klik rechts bovenaan op het kaartje op "Satelliet" om de gebouwen op het domein te zien.
  • Kaart verplaatsen: om het even waar op de kaart klikken met de linkermuisknop, ingedrukt houden en slepen.
Loading...